Vamos a la Playa cu cupa de sortare MB-S14

16-10-2018

[Matek, Octombrie 2018]

În fiecare an, în jur de 8-12 milioane de tone de deșeuri sunt adunate din mare, în special plastic. Practic, un camion întreg de gunoaie pe minut. Aceste deșeuri provenite din apele mării traversează pe distanţe lungi, depunându-se mai apoi de-a lungul coastelor. În timp, acestea nu sunt biodegradabile, afectând enorm animalele și plantele sălbatice, precum și ecosistemele.
 

Poluarea cu plastic a oceanelor este una dintre cele mai sensibile probleme de mediu din prezent. Din păcate, deșeurile nu afectează doar zonele de coastă. În fiecare an, marea și râurile depozitează materialele lemnoase plutitoare și alte deșeuri de-a lungul ţărmurilor, ce trebuie îndepărtate înainte de începerea verii, pentru a putea face loc umbrelelor de soare, șezlongurilor și turiștilor, pentru ca aceștia din urmă să se simtă în siguranţă și cât mai fericiţi.

Vamos a la Playa cu cupa de sortare MB-S14

Un exemplu demn de urmat de management eficient al deșeurilor îl reprezintă curăţarea plajei Oliva din Valencia. Oliva este un orășel din sudul Valenciei, Spania ce include aproximativ 9 km de plaje cu nisip fin.
Mai mult decât atât, o parte din teritoriul Oliva este inclus în minunatul parc natural al Marjal de Pego-Oliva, o zonă ideală pentru relaxare, invadată în fiecare an de turiști.
În fiecare primăvară, coastele nisipoase sunt amenajate și curăţate de ierburile sălbatice și, din păcate, și de gunoaiele uitate de turiști sau aduse la mal de curenţi. O companie originară din Valencia, specializată în mentenanţa coastelor a folosit o cupă de sortare MB-S14, pentru a curăţa rapid plajele. Montată pe un excavator JCB, cupa a separat nisipul de vegetaţie, alge marine, pietre și gunoaie. Materialul natural a fost mai apoi reutilizat pe șantier pentru redezvoltarea unor părţi ale parcului, doar gunoiul fiind dus la groapa ecologică

În acest fel, ecosistemul parcului a fost respectat, întrucât aceeași vegetaţie a fost folosită pentru a-l păstra. Nu a fost nevoie de alte material străine, deci compania nu a avut alte costuri de achiziţie sau de transport. Și asta nu este tot: cu ajutorul cupei de sortare, materialele uzate au fost transportate la staţia de reciclare, iar parcul nu a fost poluat de emisiile camioanelor.

[...]