Unapredjenje sumskog nasledja: putevi

13-10-2020
Sume u Srbiji

CILJ AKTIVNOG UPRAVLJANJA SUMSKIM PUTEVIMA JE:

Izbegnuti degradaciju i nestabilnost povrsine puta, smanjiti hidrogeoloski rizik, biti funkcionalni u slucaju pozara, ocuvati biodiverzitet.

Javno preduzece SrbijaSume je kupilo MB Crusher korpe drobilice za odrzavanje i stvaranje sumskih puteva u Srbiji. Ovaj novi prikljucak  omogucava im  da:

  • Izdrobe bazalt na licu mesta
  • Popune rupe sa sitnim i zdrobljenim materijalom
  • Podese velicinu zrna kako bi se stvorili potrebni slojevi za drenazu
  • Izbegnu prevoz materijala neophodan za pripremu staza
  • Bolje upravljaju prirodnim resursima
Unapredjenje sumskog nasledja: putevi
Unapredjenje sumskog nasledja: putevi
Unapredjenje sumskog nasledja: putevi

Baveci se samo unapredjenjem srpskog sumskog nasledja,potraga za inovativnim pristupima za izvodjenje sumskih poslova, dovela je do toga da ova organizacija kupi MB Crusher celjusne drobilice. 

Samim time povecava  zastitu zivotne sredine i uvodi novi nacin rada.Smanjen tranzit kamiona za prevoz neophodnog materijala za odrzavanje staza, eliminise  logisticne poteskoce i zagadjenost, stedeci tako vreme i novac.

Sumskim putevima je potrebno konstatno odrzavanje i zbog vremena i zbog vozila koji uzrokuju smetnju, stvarajuci na taj nacin rupe koje mogu biti i opasne, i za one koji planinare i za vozila koja prolaze.

 

SRPSKO JAVNO PREDUZECE  SADA MOZE NASTAVITI SVOJU DELATNOST U 3 JEDNOSTAVNA KORAKA:

  1. Korpa drobilica stize sa bagerom na trazeno mesto, nisu potrebni specijalni prevozi.
  2. Povezana je direktno na bageru do trazenog mesta.
  3. Drobi bazalt na licu mesta u trazenim dimenzijama i kolicinama, kako bi se popunile rupe i izravnjao sumski put.

Posao je uradjen sa lakocom i veoma brzo, a bez korpe drobilice bilo bi ovako: trebao bi se odvesti bager u sumu, trebalo bi utovariti bazalt u kamion, ici nizbrdo i sve to istovariti, ponovo vratiti izdrobljen materijal, vratiti se na isto mesto i poceti sa popunjavanjem rupa.

Da biste napravili i odrzavali sumske puteve, potrebno je dosta kamiona koja ce stalno biti u pokretu na planini, znajuci da su sumski putevi rizicni,uski i sa krivinama. Vreme koje je ulaze je veliko,a troskovi jos veci. Sumski putevi koji se odrzavaju postaju samim time kulturno nasledje neke teritorije.Veci deo sumskih puteva je deo starih puteva koji su se decenijama koristili,sto ljudi,sto zivotinje. Deo su proslosti koja je nestala kroz  par godina.

Sve aktivnosti vezane za sume i upravljanje njima,moraju se odvijati prema postupcima zastite zivotne sredine,kroz optimizaciju prirodnih resursa zasnovanih na principu odrzivog razvoja,bas kao sto je Javno preduzece SrbijaSume postupila uz pomoc MB Crusher drobilica. Smanjen uticaj na zivotnu sredinu  u korist rada,zajednice,zivotne sredine.